Tag dine rygsmerter alvorligt ? Anders? kamp for at forstå sine smerter

Der er ikke noget værre end smerter. Det giver næsten sig selv ? smerter er kroppens måde at advare om, at der er noget galt. Det er også derfor, at selv ting der ikke fysisk skader os ? som eksempelvis tabet af en god ven eller et familiemedlem ? kan føles som om det gør fysisk ondt inde i os. Al smerte er derfor et advarselssignal om, at noget ikke er godt ? og alt der ikke er godt, burde altså i princippet have sit eget smertesignal. Ud fra den årsagssammenhæng kan vi altså let konkludere at smerter ér noget af det værste vi kan opleve: for det er indikationen af, at der er nogen galt. Det vil kroppen ikke bare lade os glemme, for problemer der leder til smerter kan let have indflydelse på vores emne til at overleve. Dyr der ikke reagerede på deres smertesignaler, eller slet ikke havde dem, klarede sig altså dårligere end dyr for hvem smerterne var tilpas generende til at gøre noget ved problemet. Det har resulteret i, at evolutionen har sørget for at smerter er uudholdelige.

Anders ved om nogen, hvor uudholdelige smerter kan være. For ham startede det med lette smerter i lænden, som han dog regnede med blot skyldtes dårlig arbejdstilling og i første omgang forsøgte at ignorere. Efterhånden spredte smerterne sig dog, og han begynde at opleve en skydende smerte der skød gennem rygsøjlen og fik ham til at gispe efter vejret. Der var helt sikkert noget i vejen, og han besluttede sig for at finde ud af hvad det var. Efter at have talt med flere læger og fysioterapeuter, og have fået sig en ultralydscanning, var resultatet stadig uklart. Lægevindeskaben har lavet mange gennembrug, men der er stadig meget vi ikke forstår om os selv og vores kroppe. Det er dog klart ud fra anekdoter, at Anders kunne have undgået sit problem hvis han havde søgt hjælp tidligere, og havde ændret sin adfærd i brugen af sin ryg.

Selvom lægerne ikke kunne kurere Anders, kunne de dog stadig hjælpe med symptomerne. I stedet for at kaste ham ud i risikoen for at misbrug af smertestillende piller, sendte de ham i første omgang ud til fysisk behandling af den fysiske smerte. Han tog til flere af de storbyer der tilbyder det største udvalg af smertestillende Massage Århus, Odense, Aalborg og København.

?Massagen føltes altid rart i øjeblikket, men de første mange gange oplevede jeg ikke nogen forbedring efterfølgende. Af og til blev det endda mere smertefuldt de efterfølgende dage. Jeg gav dog ikke op.?

Anders måtte til hele 8 forskellige massageterapeuter før han fandt en form for massage, der gav ham smertelindring der varede længere end selve behandlingen. Det var en særlig form for Shiat Su massage der gjorde det for Anders, men han råder alle i samme situation som ham til at kigge rundt og prøve noget forskelligt: hvad der er rigtigt for ham, er ikke nødvendigvis det rigtige for en anden.