5 tegn på at huset trænger til en omgang

Som husejer følger der automatisk en masse renovering og praktiske gøremål med.

Men hvornår er det lige tid til at give dit hus en kærlig hånd?

Her er 5 tegn på at huset trænger til en omgang.

 

Malingen krakelere

Er dit hus malet med enten mur-maling eller kalk-maling, krakelere det med tiden. Et nymalet hus kan som udgangspunkt holde 8-10 år, inden det skal have en omgang igen.

Ved husfacader er det let at se hvornår tiden er inde til en malerrenovering. Malingen krakelere og falder af væggen. Det er vigtig at få renoveret, hvis dette er tilfældet. Malingen er nemlig ikke kun til for synets skyld, men har også en vigtig funktionel funktion. Det holder fugt og vand væk fra facaden, og beskytter dermed din bolig.

Hvis der er tale om træ-genstande som fx vinduer og døre, skal du være ekstra opmærksom. Hvis der er malet med oliemaling krakelere det automatisk af, når tiden er inde til en renovering.

Men hvis der er brugt vandbaseret maling skal du være obs på materialets tilstand, da denne type maling ikke krakelere. Det bliver siddende selvom træet fx begynder at rådne indenunder. Det anbefales her at mærke efter hvorvidt træet er vådt eller fugtigt.

 

Fugt i boligen

Fugt er et sandt mareridt for hver en husejer. Når det først er opstået, er det meget svært at komme af med for alvor.

Begynder din kælder at lugte sur og gammel? Så kan det muligvis være fugt. Tjek gulv og vægge for fugt og kondens. Få evt. en fugtmåler på, som kan aflæse fugtigheden i den enkelte væg/gulv.

Er dit hus af ældre dato og ikke er ordentligt isoleret, skal du være ekstra opmærksom på fugt. Er dine indvendige vægge tapetseret med tapet eller væv, og afgiver sorte/brune og gule skjolder? Så er det muligvis muren indebar som afgiver fugt, og opløser tapetlimen.

Fugt kan opstå alle steder i boligen. Det positive er at fugt som udgangspunkt er forholdsvis nemt at spotte. Du kan derfor opdage skavanken, og mindske skaden inden det bliver for sent. Husk at tage alle møbler ud inden du går igang.

 

Taget er hårdt udsat

Du skal se taget som husets klimaskærm, som tager imod regn, slud, sne og sol som det første. Derfor er taget også mest udsat.

Er taget utæt kan det samtidig give problemer andre steder i huset, som fx murværket og elinstallationerne i loftet.

Du kan tjekke tagets stand ved først at undersøge undertaget/tagpap. Hvis dette er hårdt medtaget med fugt og skader, skal der tænkes på enten at skifte undertag eller reparation af taget.

Besøg også PartExpert