Udkanten af byen er blevet centrum for nye muligheder

Lagerhaller er ofte bygninger, som ikke arkitektonisk eller byhistorisk trækker opmærksomhed til sig. Ofte er de også placeret i periferien af bymidten, og de fleste lagerhaller har bibeholdt deres funktion med opbevaring og distribution af varer. Der er dog, i de senere år, sket en udvikling, som har medført at lagerhaller nu også bliver brugt til lidt atypiske formål, i forhold til hvad de normalt bliver brugt til, og til kulturelle events så som teaterstykker, moderne danseforestillinger, Street Food markeder, loppemarkeder eller outlets.

 

Eftersom at kvadratmeterprisen er meget høj inde i centrum af større byer, så er der mange, der søger efter andre muligheder i udkanten af byerne. Her kan man nemlig, for eksempel finde en lagerhal til leje, hvor man kan få flere kvadrater for mindre penge end i erhvervsejendomme inde i midten af byen. Denne udvikling er sket på trods af, at der generelt er en opfattelse af, at lagerhaller og industriområder ikke er de smukkeste steder i byen. Industriområder er, hos mange, associeret med kedelige, grå og upersonlige områder, der dog på ingen måde retfærdiggør den rustikke skønhed der gemmer sig bag væggene.

 

Et eksempel på et sted med et rustikt udseende, der er blevet gjort hjemmeligt, på trods af sit atypiske formål, i forhold til bygningens oprindelige formål, er Street Food markedet i Århus. Her er en gammel garage ved Århus Rutebilstation blevet forvandlet fra busholdeplads til et hyggeligt og uformelt madmarked. Der hvor busserne tidligere holdt i kø, for at blive serviceret, står gæsterne i dag i kø for, at få blive betjent med mad fra hele verden. Her kan man få arabiske kødboller, indisk kylling eller mexicanske pandekager, med smagsindtryk der sender dig på en rejse langt længere væk end den busserne var på, når de kørte fra et sted i byen til et andet og tilbage igen.

 

Et andet eksempel, hvor store rustikke bygningsværker er blevet brugt i andre sammenhænge end normalt, er Ridehuset i Århus. Her bliver der flere gange om året holdt forskellige former for markeder, hvor der bliver solgt alt fra kunstmalerier til vintagetøj. Dette er blevet en stor succes. Flere gange om året bliver der holdt vintagemarkeder, hvor unge som gamle står i kø for, at komme ind og købe tøj fra andre årtier. Bygningernes rustikke og charmerende udseende bidrager til en afslappet og uhøjtidelig stemning, som passer til arrangementer i den karakter.

 

Mulighederne med lagerhuse og andre store erhvervsejendomme er store, hvis bare man ved, hvordan man skal udnytte dem. Lagerhuse bliver rundt omkring i Danmark brugt til alt fra deres oprindelige formål, som opbevaring til mere atypiske formål som Street Food ? eller vintagemarkeder. Dette har betydet, at mange begivenheder, der typisk har foregået i centrum af byerne, nu er flyttet ud til udkanten af byerne.