Sådan øger du dine chancer til en jobsamtale

Tiden op til en jobsamtale kan være en rutsjebanetur. I starten kommer ekstasen fra indkaldelsen til det første møde med din mulige arbejdsplads. Du føler dig ovenpå og urørlig, lige indtil at dagen nærmer sig. Så begynder nervøsiteten at melde sig og sommerfuglene i maven begynder at formere sig. Du begynder måske at tvivle på dine evner og kompetencer, men fortvivl ej. Her er et par råd, der kan øge dine chancer ved det første møde på arbejdspladsen.

  1. Engagement

Dine kompetencer er det der får dig kaldt til jobsamtale, men det er ikke det der sikre dig jobbet. Det der sikre dig jobbet er dig. Den måde du er på, den måde du reagere og interagere på. Den måde du påtaler intervieweren når du ser ham eller hende. Det er det der giver dig jobbet. Hvis du udviser et engagement og en ambition samt blod på tanden, vil du imponere intervieweren og sætte et ekstra præg på din ansøgning. Engagement kan vises på mange måder. Hvis du først og fremmest har sat dig 100% ind i virksomheden og dets værdier, er du godt på vej. Ved at udvise viden om deres kernekompetencer, samt mission og vision har du udvist en lyst og interesse i det virksomheden står for, samt hvad de ønsker af deres medarbejdere. Du kan også udvise engagement ved et højt energiniveau hvor du ikke sparer på smilebåndet. Udvis din glæde for denne mulighed og du vil modtage et stort flueben i interviewerens bog fra første møde og til slut.

  1. Åbenhed

Hvis du fra start viser dig som et engageret men også åbent menneske, vil intervieweren føle sig tryg ved dine evner. Hvis du fremstår meget introvert og indadvendt, vil i ikke få en mærkbar forbindelse og du vil ikke nødvendigvis blive husket, blandt alle ansøgere. Det er derfor vigtigt at du giver ham noget at huske dig for. Vis at du er åben over for nye udfordringer og at du ikke er bange for at udvikle dig. Når du viser at du er ærlig og åben over for intervieweren stoler han på dig og i vil formodentligt også fungere bedre sammen ved en eventuel ansættelse.

  1. Loyalitet

Hvis du formår at udvise en loyalitet, bliver du en darling for virksomheden. Loyalitet er vigtig på alle arbejdspladser, da det skaber tillid og god stemning kollegaer imellem. Det er vigtigt at man har nogle at stole på og læne sig op ad i en presset situation. Du kan udvise dette ved f.eks. at forholde dig positiv om din tidligere arbejdsplads. Dermed udviser du at du ikke ønsker at kritisere andre, men blot søger nye udfordringer. Du skal huske på, at din nuværende overordnede måske kender den næste.

 

  1. Anbefalinger

En anbefaling er din hjælp til en jobsamtale. Det er den erfaring du har at tilbyde til din nye arbejdsplads. Det kan derfor være en stor hjælp. Ved at have dine anbefalinger i orden, udviser du at du ønsker at gøre et godt stykke arbejde, samt at du kan repræsentere din arbejdsplads udadtil. Dine anbefalinger kan hjælpe din fremtidige arbejdsgiver, med at få et indblik i hvem du er som person, samt hvordan din moral er. Dette kan gøre forskellen når afgørelsen skal ske. Sørg derfor for at du får dine anbefalinger og brug dem!