Så vild er fremtidens husholdningsteknologi

Inden for de sidste tre-fire årtier har vi været vidner til en teknologisk revolution. Teknologi er ikke en supercomputer i et laboratorie langt væk: Det er allemandseje. Telefonen er ikke længere en mursten med en ledning til omstillingen ? de bliver mindre og mindre, efterhånden som teknologien udvikler sig. Og hvis der er et domæne, der virkelig er blevet taget med storm af teknologiske landvindinger, så er det privatsfæren og hjemmet. Ligesom så meget andet går fremtidens huse online.

Huse i fremtiden bliver digitaliserede, og det bliver muligt at varetage en række funktioner i hjemmet fra din smartphone. Forestil dig, at du starter kaffemaskinen med et klik på din smartphone, så velduftende kaffe fylder køkkenet og er klar og frisk til dig, når du kommer hjem fra arbejde.

Din helt egen butler ? indbygget digitalt i huset

Den nye husholdningsteknologi, vi kommer til at se de næste 10-20 år, kommer til at være banebrydende, og allerede nu har vi meget af den teknologi, der kommer til at blive endnu mere brugbar i hjemmet. Husholdningsteknologi er som en slags butler, der gør dit liv lettere. I stedet for at det er dig, der skal tage sig af de huslige pligter, overtager robotter, computere og huset selv som en intelligent organisme husholdningen. Et eksempel er støvsugerrobotter eller græsslåmaskinerobotter, som vi allerede kender, og som allerede bliver mere og mere udbredt inventar i det helt almindelige hjem. Det nye er imidlertid, at disse robotter går online, og det giver dig mulighed for at styre dem fra din smartphone.

Intelligent husholdning

Telekommunikation er en af et af de fundamenter, der faciliterer og driver udviklingen. En smartphone har potentiale til at sætte os i forbindelse med alle slags online husholdningsapparater, alt lige fra støvsugeren, køleskabet til klimaanlægget. Du kan også bruge telefonen til at overvåge dit hjem, når du ikke er hjemme ? et kamera på støvsugeren lader dig se, hvad der foregår. Du kan tjekke, hvad der er i dit intelligente køleskab, som både sammensætter retter ud fra indholdet i køleskabet, og som fortæller dig, hvornår mælken er ved at blive for gammel, eller hvornår du er ved at løbe tør for rugbrød.

Læn dig tilbage og lad det levende hus klare opgaven

Fremtidens huse vil være udstyret med robotter, der gør rent, når du ikke er hjemme. Du kommer til at spare godt og grundigt på elregningen, fordi huset bliver selvforsynende og energieffektivt. Det bliver måske i form af solceller eller anden energigenererende teknologi. Husets indeklima bliver reguleret automatisk, alt efter om du er hjemme eller ej, og belysningen justeres efter dagslyset. Væggene og gulve kommer til at indeholde sensorer, som kan virke som alarmer i tilfælde af indbrud, brand eller vandskade. Gulvet bliver altså et højteknologisk intelligent alarmsystem med det samme.

Skal vi være bange for, at robotter først overtager hjemmet og derefter verdensherredømmet? Slet ikke. Denne teknologi er ikke noget at være bange for ? husholdningsteknologi i fremtiden bliver en lille hjælp, der giver mere overskud og tid i hverdagen. På den måde kommer du til at have mere tid til hygge, til kvalitetstid med din familie og dine venner, fordi huset passer på sig selv.