Isolering er vejen frem

Mange ældre huse er så dårligt isoleret, at man nærmest kan mærke vinden inde i stuen. Det er ikke bare koldt og ubehageligt- det er også dyrt for varmeregningen.

Nogle af de ting man kan gøre er at udskifte vinduer og efterisolere taget, men vil man virkelig spare penge, så vil en efterisolering af ydermuren være det bedste.

Har man en tung ydermur (beton eller mursten) bør man efterisolere, hvis der er mindre end 100 mm isolering i væggen.

Er du dog alligevel i gang med at gøre husets facader pæne, kan du ligeså godt efterisolere også.

Man sparer som ejer af et parcelhus med naturgasopvarmning og et boligareal på 140 m2 over 6000 kr. Om året ved at efterisolere en tung ydermur. Desuden udleder man ca. 1700 kg co2 mindre om året end før. Det er noget, der giver god samvittig og samtidig kan mærkes på pengepungen.

Udskifter man oveni det både vinduer og efterisolerer taget, så sparer man endnu flere penge.

Det kan altså godt være, at det virker til at være dyrt i starten, men i længden sparer man penge.

For at isolere en tung ydervæg kan man vælge imellem beklædning yderst eller en pudset facade. Vil man gerne have træ som beklædning laver håndværkerne et bærende skelet uden på ydervæggen, og fylder isolering i skelettet.

Vil du hellere have en udset facade laver håndværkerne et efterisolereringssystem med isoleringsplader, som monteres på facaden og afsluttes med pus.

Man kan også efterisolere en let ydervæg (træskelet med brædde- eller pladebelægning), hvis man har sådan en, men her sparer man knapt så mange penge. Det kan dog alligevel godt betale sig, hvis man i forvejen har en isolering på under 100 mm. Her vil et parcelhus med naturgasopvarmning og et boligareal på 140 m2, spare ca. 1300 kr om årte og udlede 340 kg. mindre CO2 om året.

Tjek din bolig igennem, og se om den ikke kunne trænge til en efterisolering. Du vil spare penge i længden og skåne miljøet noget mere.

Se også XL tøj her