Hvordan fungerer gældssanering?

Gældssanering henviser til, at du og din kreditor er blevet enige om at nedsætte eller slette din gæld. Men inden dette kan lade sig gøre, skal du ofte igennem en masse økonomiske forfærdeligheder.

Hvis du er nervøs for ikke at kunne indfri din gæld, men du indtil videre har betalt dine afdrag, er det ikke muligt at søge gældssanering. Der er ingen kreditor, der vil gå med til gældssanering, hvis der er den mindste grund til at tro, at du på sigt vil kunne betale hele beløbet tilbage.

Når du begynder at undersøge mulighederne for gældssanering, vil du møde mange mennesker, der mener, at det er en stor risiko at tage: ?Det vil kunne forlænge dine økonomiske smerter, det er de færreste, der får gældssanering, du vil fortsat modtage rykkere og risikere at fogeden dukker op mens det står på.?

 

Hvordan fungerer gældssanering?

Gældssanering handler om at nedsætte eller fjerne din gæld. Det kan sjældent bruges på huslån eller billån, hvor du i stedet bør forsøge at sælge huset eller bilen.

Oftest vælges det at nedsætte gælden, med mindre det er meget tydeligt, at kreditor aldrig vil få sine penge.

Der er tre måder at gribe det an på: 

  1. Firmaer der har erfaring med gældssanering

Du stopper med at betale din udestående gæld, og i stedet søger du hjælp hos et gældssaneringsfirma, der forhandler med kreditor på dine vegne. Disse firmaer skal selvfølgelig også have betaling for deres arbejde ? ofte i form af månedlige afdrag eller procenter af din udestående gæld.

  1. Advokat

Mange bruger et gældssaneringsfirma, mens andre foretrækker en advokat. Advokaten afregnes ofte pr. time eller en fast pris pr. sag.

  1. Gør det selv

Hvis du alligevel er bagud med din afbetaling, kan du sagtens selv forhøre dig hos din kreditor. Flere banker har særlige aftaler for personer, der ikke kan betale deres gæld. Bare vær sikker på at du kan holde den aftale, din kreditor måske tilbyder dig.

 

Alternativer til gældssanering

Hvis det er muligt kan du prøve at indgive konkursbegæring. Dette bruges ofte kun i forbindelse med gæld i en virksomhed.

 

Gør-det-selv eller brug gældssaneringsfirma

Det kan være en fin idé selv at søge gældssanering. Er du dog en af følgende personlighedstyper, bør du finde en anden, der kan forhandle på dine vegne:

  • Påvirkelig person, der nemt reagerer meget følelsesmæssigt.
  • Forsigtig person, der ikke bryder sig om uenigheder.
  • En person, der ikke gider at bruge tid på at lære, hvordan forhandlingsprocessen fungerer.

Vælger du et gældssaneringsfirma, bør du sikre dig at det er et firma, der rent faktisk har god erfaring med gældssanering. Det er nemt at blive forblændet hvis et firma lover guld og grønne skove.