Hvor store skal børnesko være?

Når der skal købes sko til børn, skal du ikke kun tænke på at der skal være plads til at bevæge fødderne, men også at der skal være plads til at vokse i. Derfor er anbefalingen at du altid køber børnesko, der er lidt større end barnet fod, så der er et såkaldt voksetillæg. Men hvor meget plads skal du bruge og hvor hurtigt vokser børns fødder egentligt?

 

Hvor hurtigt vokser børns fødder?

Børn er vidt forskellige og vokser forskelligt og de samme gør deres fødder. Du har sikkert allerede erfaret at de små børnefødder er vokset ud af de børnesko, du købte sidste sæson. Børnefødder vokser nemlig hurtigt og ofte i ryk. Derfor er det vigtigt, at du løbende tjekker om barnets fodtøj passer. I gennemsnit vokser børns fødder følgende i forhold til deres alder:

  • 0-2 år vokser ca. 2 cm om året
  • 2-6 år vokser ca. 1,5 cm om året
  • 6-11 år vokser ca. 1 cm om året

Det kan være svært at huske, hvor lang dit barns fod er, så gør dig selv en tjeneste og noter det ned, når du måler foden.

 

Hvor meget plads skal der være i børnesko?

I sko til børn skal der være plads til bevægelse og tæerne må ikke gå imod snuden. Ved de helt små børn skal du være ekstra opmærksom, da de ofte ikke selv giver udtryk for om skoene er for små. Derfor er det en god idé at måle dit barns fødder, samt at tjekket med tommelfingeren på snuden, om tæerne støder imod. Du kan også tjekke, om du kan få en finger ned bag i skoen, når barnet står med fødderne helt fremme mod snuden. Som tommelfingerregel anbefales det, at du køber børnesko med et voksetillæg på 1,5 cm. Dvs. at skoene eller støvlerne skal være 1,5 cm. længere end dit barns fod. Heraf bruges 1 cm til at vokse i og de sidste 0,5 cm til at fødder og tæer stadig kan bevæges frit indtil der igen skal en skostørrelse ekstra til.

 

For små eller for store?

Mange børn fordyber sig ofte i leg og brokker sig ikke over, at fodtøjet ikke sidder som det skal. Hvis skoene til ungerne er for små, så kompenser børnene bare ved at krumme tæerne sammen og er fodtøjet derimod for store, så skal børnene bruge ekstra kræfter på at få fodtøjet med sig og det kan give et ujævnt slid på skohælene. Tjek derfor jævnligt for et ens slid på skoene. Hvis der er et markant slid på den ene side, så er størrelsen forkert.

 

Få professionel hjælp af fagpersonale

Rigtig mange børn går i forkert størrelse fodtøj og det hindrer dem i at bevæge sig frit. Forkert størrelse fodtøj kan give gener, så som vabler og på sigt også knyster og smerter i knæ og fødder, så det er med at være ekstra opmærksom. Du opfordres til at søge råd hos fagpersonale i en skobutik så som Lykkesko.dk, så du får de rette sko til dit barn. Fodtøjet skal støtte dit barns fod. Det skal sidde godt fast på foden og have en fast hælkappe. Vær også opmærksom på om ydersålen er fleksibel, så den følger fodens bevægelser. Husk også at børnesko ikke må gå i arv, da børn slider skoene forskelligt.