Hvilket Sprog er Det Hemmeligste i Hele Verden?

Jeg tror ikke min barndom var specielt unik: ikke på alle områder i hvert fald. Jeg gætter eksempelvis på, at du også har oplevet, at dine forældre talte på et sprog du ikke forstod, når de havde behov for at kommunikere med hinanden omkring ting, der ikke var tiltænkt dine ører?

Til juletid kunne det eksempelvis være, at min mor havde brug for at fortælle min far, at han hellere måtte komme ud og finde julemands kostumet frem. Hvis hun fortalte ham det på dansk, så ville illusionen selvfølgeligt være gået i stykker for os børn. Hun kunne selvfølgeligt have trukket ham til side, eller hvisket det til ham, men det var heller ikke specielt praktisk. Hvis vi børn fik nys om, at der foregik noget hemmeligt, så ville vores nysgerrighed let kunne ske at ødelægge overraskelsen. Samtidig er den slags metoder jo noget mere tidskrævende end bare at sige det, man nu engang gerne vil kommunikere. Så min mor sagde det ganske enkelt til min far på engelsk. Ingen af børnene kunne engelsk på det tidspunkt. Min ældste bror var lige begyndt at have engelsk i skolen, men der var ingen risiko for at han ville kunne forstå en hel sætning endnu.

Jeg var lidt jaloux på mine forældre: de havde et hemmeligt sprog! En måde at kommunikere med hinanden på, uden at andre ville kunne forstå hvad der blev sagt. Da jeg blev lidt ældre fandt jeg dog hurtigt ud af, at engelsk slet ikke er så hemmeligt endda ? man lærer det faktisk henne i skolen! Nu var jeg sikker på, at jeg ville gennemskue alle mine forældres hemmeligheder.

Men mine forældre regnede selvfølgeligt hurtigt ud, at engelsk ikke længere var en sikker måde at skjule deres kommunikation på. Så de begyndte at snakke tysk i stedet for. Ikke at de var specielt gode til tysk, men de kunne da få kommunikeret de mest væsentlige ting. Der gik et par år mere, og så begyndte jeg at have tysk i skolen ? ha!

Selvom jeg var glad for at lære tysk, så jeg kunne forstå deres hemmeligheder, var jeg dog også en smule skuffet. Hvis alle bare kunne lære disse sprog, hvor sikre var de hemmelige beskeder så lige? Hvis jeg kunne forstå alt hvad der blev sagt imellem mine forældre, så ville de også kunne forstå alt hvad jeg selv kunne finde på at sige på tysk. Jeg vil da også have en sikker måde at kommunikere på!

Så jeg begyndte at undersøge hvad det hemmeligste sprog i verden var. Det viste sig at være matematik. Nemlig i form af stærke krypteringsalgoritmer. Når du sender en Sikker mail fra dit e-mail program til din kollega, så bliver det ?oversat? fra dansk, og til et matematisk sprog som kun computerne forstår. Det bedste af det hele er, at hver eneste email du sender er på sit eget nye computersprog, så kun du og modtageren vil kunne forstå hvad der bliver sagt. Selv hvis dine forældre (eller hvem der nu måtte lytte med) har adgang til en computer, så vil det stadig være uforståeligt for dem! Det må da siges, at være det hemmeligste sprog i hele verden.