Hvilket regntøj er bedst?

Vejret i Danmark er ikke til at stole på. Det regner konstant og vi skal frem med regntøjet. Der falder omkring 800 mm regn hvert år i Danmark. Det er de færreste der ejer regntøj og det resulterer bare i gennemblødt tøj og vådt hår. Mange mennesker gider ikke tage regntøj på, da det ser kikset ud og det er umoderne. Andre mener at regntøj kun er til børn og derfor bruger de det ikke. Forneden får du en forklaring af hvilket regntøj er bedst og hvorfor.

 

Vandtæt eller vandafvisende regntøj

Der er forskel på vandtæt og vandafvisende regntøj. Mange tror det er det samme. Vandtæt er når regntøjet holder vandet ude og er resistent for det.

Vandtæt/åndbart: Denne type af regntøj gør sådan at vandet ikke kommer gennem ned til kroppen. Desuden afgiver det også oftest sved ud gennem jakken. Skal du op og klatre eller lignende er vandtæt/åndbart regntøj en god løsning.

Vandafvisende: Dette er også åndeligt. Denne type kan håndtere en smule regn i en kort periode. Altså vil den afvise vandet, dog bliver jakken stadig våd.

Vandtæt/ikke-åndbart: Denne type kan du bruge, hvis du bare skal holde vandet ude. Altså hvis ikke du skal dyrke motion eller noget. Begynder du at svede eller lignende vil jakken blive våd indeni.

 

Hvad betyder åndbart regntøj?

Når tøjet er åndbart bliver de ikke alt for varmt under jakken. Når det ikke er åndbart føles det lidt som om at være indeni en sauna. Det bliver meget varmt, ret hurtigt. Regntøj der er åndbart holder alt sveden og varmen ude, så kroppen let kan ånde ud.

 

Vindtæt eller vindafvisende

Vindtæt og vindafvisende regntøj er heller ikke noget man oftest tænker på i dagligdagen.

Vindtæt: Vindtæt regntøj er oftest også vandtæt. Det giver mening når man tænker på at regntøjet er skabt til at holde vand ude, så er det også skabt til at holde vinden ude. Vindtæt er en god idé, da det holder kulden ude. Du får altså mere varme indvendigt med vindtæt regntøj.

Vindafvisende: Vindafvisende er næsten det samme som vandafvisende regntøj. Denne type vil altså afvise vinden dog vil det ikke holde dig varm i en storm eller blæsevejr.

 

Materialet af regntøj

Regntøjets materiale er også vigtigt. Regnjakker der skal bruges ofte og i længere perioder skal selvfølgelig have en høj holdbarhed og slidstyrke. Hvis man f.eks. cykler eller dyrker sport i det kan regntøjets syning og stof kunne rives op. Meget regntøj indeholder ftalater, der gør regnjakken blød. Dette gælder nærmest ved alle regnjakker der er lavet af PVC. Problemet ved dette er, at det er hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og det er også miljøskadeligt. Derfor bør du gå efter regntøj i nylon, tekstil eller andre plasttyper, dog ikke PVC.