Gør det selv og spar boksen!

 

Skal du eksempelvis have lavet nyt badeværelse, kan det hurtigt blive en dyr omgang. Derfor er mange interesserede i at skyde lidt egne arbejdstimer ind i projektet, for at spare lidt på den ellers dyre håndværker regning. Det er en rigtig god ide, men der opstår hurtigt tvivl om hvor meget og hvor lidt man selv kan gå i gang med og derfor prøver vi at liste nogle ting du selv kan lave.

Hovedreglen omkring vvs er, at du selv må udføre mange af opgaverne. Grænsen går ved afspærringsventilen eller kuglehanen som det også hedder.

Du kan evt. selv gøre følgende:

Toilet

Her er et eksempel på en fremgangsmåde til at tilslutte et væghængt toilet.

1: Fastgør afløbsrøret i faldstammens muffe. Hvis det er lavet i støbejern, skal du bruge overgangsmuffer.

2: WC-modulet, som er et metalstativ sættes på pladsen, afløbsrøret stikkes ud gennem bøjlen i modulet – derudover er det en god i de at opmærke huller til nederste beslag.

3: De nederste beslag fastgøres til væggen med murplugs og skruer. Fodplade og vægbeslag sættes fast til gulv og spændes, så det sidder godt sammen. Derudover bruges et vaterpas til at sikre at det sidder lige.

4: De øverste beslag mærkes og sættes fast til væggen med skruer og murplugs og modulet sættes i lod vha. vaterpas.

5: Her rettes afløbsrøret til, så det er placeret midt i modulet og er i vinkel. Tilgangsrøret der skal sidde til cisterne vippes ud, og de fastgøres i bøjlerne. De to stænger til gevind skrues ind i modulet.

6: Flexslangen til vandtilførslen skrues på kuglehanen og forbindes med lukkeventilerne på cisterne. Derefter kan der åbnes for vandet.

7: Alu forbindes til modulet og til væggen, der sammen danner en ramme. Dertil kan gipspladerne skrues ind i dette.

8: Nu fastgøres gipspladerne til alu?en med skruer. Derudover skal der i gipsen skæres ud til skylleknapper, der monteres in en dåse der er indbygget. Herefter spartles og males pladerne eller som mange gør, opsættes der fliser, der kan dekoreres i alle tænkelige designs.

9: Sidste step er at tilslutte skylleknap og afkorte rørene. Hertil skal der monteres gummitætninger og de skal have godt med fedt, for at hold længst mulig. Du presser herefter wc-skålen ind på gevindstængerne og spænder dem godt efter så de sidder rigtig godt fast. Til sidst laver du et stykke plade, med bøgetræ der ligges løst over det inddække wc-modul.

Det skulle nu være muligt at kunne montere et væghængt toilet selv og du kan spare den meget timedyre vvs?er, hvis du har mod på at gå i krig selv.

En anden ting man kan gøre det selv, og derved spare mange penge til en dyr vvs mand, er når snakken falder på gulvvarme.

Badeværelse

Skal det laves på badeværelset eksempelvis, kan fremgangsmåden være følgende:

1: Opmål rummet og skitser det gerne ned på en tegning med mål osv., så du ved hvor meget plads du har.

2: Marker toilettet i gulvet, inden du fjerner det – så toilettet ikke kommer til at stå oven på den gulvarmemåtte der bliver spredt ud.

3: Her laver du en ca. 10 mm dyb og bred rille i gulv og væg til at bruge til at føre kabler.

4: Luk det medfølgende til gulvvarme købet flexrør i enden med tape.

5: Så hæfter du det fast i den rille der er blevet lavet i gulvet, med eksempelvis en limpistol.

6: Derefter skal gulves rengøres meget omhyggeligt. Derudover skal gulves vandtætnes.

7: Gulvvarme måtten lægges ud på gulvet. Den er selvklæbende men sidder ikke bedre fast, end det kan laves om hvis du får lagt den en smule forkert.

8: Skift retning ved at klippe i det grå net, ikke i det røde kabel.

9: Nu kan du ligge måtten uden om forhindringer

10: Derefter kan fliserne ligges, som du gerne vil have det og der skal gerne være varme i gulvet.

Du skulle gerne være klar til at gå i gang med gør det selv projektet nu. Det kan stadig være en god ide lige at have en med på råd der har gjort det før, eller købe et par timer hos en fagmand til at komme i gang, hvis man er meget i tvivl. Held og lykke med projektet.

Kom i gang

Vi anbefaler at du kikker efter hvad du skal brug online. Dette er oftes den billigste læsning. I skrivning af denne guide brugte vi selv lavprisvvs.dk og Globaltools.dk.