Chilier er det nye ? Sådan dyrker du dem selv

Chilier er blevet meget populære i verden, og bliver det i stigende grad også i Danmark. De har fået en større rolle i mediebilledet med f.eks. Chili Klaus, som en del danskere efterhånden kender. Også i butikkerne, er der kommet flere chilibaserede varer, og mange danskere bruger dem i deres madlavning. Den nye trend er, at mange også er begyndt at dyrke deres egne chilier. Måske er det også noget for dig? Det er slet ikke så svært, som det måske lyder.

 

Chilidyrkning er for alle

Når mange hører ordet chili er det ikke nødvendigvis positive associationer, som de har med ordet. De tænker kun på stærke frugter, der brænder i mund og hals. Dette er dog langt fra hele billedet, da chilier findes i mange forskellige former, farver og ikke mindst smage.

 

Der findes i verden flere tusinde forskellige chillisorter og mange af disse bliver dyrket, både af professionelle, men bestemt også af amatører. For nogle er det en hel videnskab at nørkle med alle disse forskellige chilisorter, men det kan også være et sjovt lille hobbyprojekt. Man har længe kunnet købe mange forskellige grøntsagsfrø og plante sine egne planter, men nu er det også muligt med chilier. Og udvalget er stort! Med alle de mange forskellige sorter, er det også muligt at finde nogle, der passer til dig, om du vil afprøve dine egne grænser med de helt stærke chilier eller om du blot give aftensmad lidt ekstra styrke og smag.

 

Sådan gør du ? Trin for trin

Det lyder måske svært eller besværligt at skulle plante sine egne chilier, men det behøves det slet ikke at være, og det kan faktisk være ret sjovt. Uanset om du er født med grønne fingre eller sjældent har været i haven, men har mod på at plante dine egne chilier, så er det bare med at komme i gang:

  1. Find det rigtige tidspunkt at plante dine chilier på. Det er bedst at plante sine chilier i slutningen af februar, marts eller april. Tidligere end dette vil man få brug for plantelys. Man kan forvente at høste sine chilier i august til oktober, selvom det er forskelligt fra sort til sort.
  2. Find det rigtige sted at plante. Du skal helst have et minidrivhus, da chiliplanter generelt kræver høj luftfugtighed for at klare sig godt. Dine chilifrø skal plantes i potter eller såbakker med helt almindelig pottemuld. Sørg for, at jorden er vandet godt og plant et frø ca. 1 cm under overfladen.
  3. Sørg for at der høj luftfugtighed, uden at det bliver for fugtigt, da der ellers kan gå svamp i det. Vand regelmæssigt, men vær forsigtig med ikke at overfylde og rykke rundt på frøets placering. Efter et par uger burde de have spiret og begyndt at ligne små planter.
  4. Vand dem regelmæssigt, vent et par måneder og nyd dine hjemmedyrkede chilifrugter.

 

Så simpelt er det, så hvad end du er en grænsetester til de helt stærke chilier eller blot vil spice dine retter op, så er det bare at komme i gang.